SEJARAH 21/2 KERJA KURSUS

 

Tun Dr. Mahathir Mohamad : A Visionary Leader by Nurul Alyaa Mohd Nasir (nalyaa@yahoo.com)

 

Penghargaan

Saya menghadapi cabaran untuk melaksanakan kajian ini dengan baik. Namun demikian, saya dapat melaksanakannya dengan sempurna dengan bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak.

Kepada Prof Dr. Zainab A. Ngah dan Associate Prof Abrizah,

Terima kasih daun keladi...

Minggu depan taip lagi. he he :)

 

top

 

 


 

Objektif kajian

 

 

Objektif khusus kajian sejarah ini dijalankan adalah untuk:

  • Mencari dan mengumpul fakta sejarah tentang YB Tun Dr. Mahathir

 

top

 

 


 

Kaedah kajian

 

 

Dalam menjalankan kajian saya ini, saya telah menggunakan beberapa kaedah kajian. Antara kaedah yang saya gunakan untuk menjalankan kajian saya ialah:

Kaedah 1: Kaedah Pembacaan [Literature review]

Kaedah 2: Permerhatian [Observation]

 

top

 

 


 

Laporan kajian

 

 

Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad

A. Nama tokoh

Nama sebenar beliau ialah Mahathir bin Mohamad.

Tun Dr. Mahathir juga dikenali sebagai Che Det.

Beliau juga diberi gelaran sebagai "Bapa Permodenan"

 

B. Biodata dan latar belakang tokoh

 

 

top

 

 


 

Kejayaan tokoh

Dr. Mahathir telah menceburi pelbagai bidang. Antara bidang yang diceburi oleh beliau ialah bidang penulisan dan perubatan.

Beliau juga, memegang pelbagai jawatan. Antara jawatan yang disandang ialah, President Persatuan Pelajar Islam serta pengarang bagi majalah pelajar perubatan "The Couldron".

 

top

 

 


 

Pangkat, kebesaran, anugerah dan pengiktirafan

 

 

Selama 22 tahun menerima amanah untuk memimpin negara Dr. Mahathir telah menerima banyak anugerah dan pengiktirafan. antara pengiktirafan yang telah dirikan kepada beliau ialah "Hononary Professorship" yang diberikan of Universiti Kyrgyz, yang beliau terima pada 16 Julai 1996.

 

top

 

 


 

Sumbangan tokoh
Dalam tempoh 22 tahun kepimpinan beliau, negara dan rakyat telah melalui satu proses transformasi yang amat ketara. Sebagai Perdana Menteri, beliau bekerja keras tanpa membuang masa untuk membangunkan bangsa dan negara.

 

top

 

 


Kepada masyarakat

Bagi Dr. Mahathir, persekitaran dunia yang bergerak pantas perlu disusuli dengan tindakan yang pantas supaya rakyat dan negara Malaysia tidak terus ketinggalan berbanding dengan bangsa-bangsa lain dan negara di dunia.

top

Terhadap negara

Dr. Mahathir pada peringkat awal kepimpinannya sebagai Perdana Menteri juga telah melancar "Dasar Pandang Ke Timur" yang dilihat sebagai peralihan fokus dari Barat ke Timur dalam melihat model pembangunan negara. Subangan beliau sangat signifikan dalam membawa Malaysia kearah perindustrian.

top

Di peringkat kebangsaan

Rangkaian komunikasi dan kemudahan prasarana yang serba moden telah berkembang pesat sehingga mencapai standard antarangsa. Pusat pentadbiran baru Putrajaya dengan imej bandar futuristiknya telah dibangunkan dengan reka bentuk budaya setempat yang berlandaskan sistem pentadbiran elecktronik, infrastruktur moden dan berteknologi tinggit untuk menjadi pemangkin ke arah negara maju.

top

 

Sifat-sifat istimewa tokoh
Tun Dr. Mahathir memiliki sifat yang istimewa, beliau menpunyai sifat kepimpinan yang tinggi. Sejak dari bangku sekolah lagi Dr. Mahathir telah menunjukkan sifat kepimpinan, beliau pernah menjadi Presiden Persatuan Pelajar Islam.

 

top

 

 


 

Rumusan
Daripada hasil kajian yang telah saya lakukan, saya dapati terhadap banyak nilai-nilai pengajaran dan unsur-unsur patriotisme dalam tajuk yang saya kaji. Daripada kajian yang saya jalankan, saya memperolehi banyak pengajaran.

 

top

 

 


Appendix
Panduan Melaksanakan Kerja Kursus Sejarah PMR

 

top